VÄRLDENS STÖRSTA VINPRODUCENT

Varje liten del av landet bär fortfarande sina traditioner och historia. Det är tydligt att det bara är 160 år sedan landet skapades av många små hertigdömen, kungariken och stadsstater.   

Italien - världens bästa vinland! 

Italien har världens största vinproduktion och med över 800 druvsorter, 20 vitt skilda vinregioner, över 400 vindistrikt och mer än 1000 år av historia är Italien ett både spännande och stökigt äventyr för den som vill upptäcka landets vinmagi.

Italien långsträckta geografi från alperna i norr till Sicilien i söder erbjuder en enorm variation i klimat och geologi. Varje liten del av landet bär fortfarande sina traditioner och historia och det är tydligt att det bara är 160 år sedan som landet skapades av en rad små hertigdömen, kungariken och stadsstater. Detta sätter givetvis sin prägel på landets viner.


I Italien liksom i övriga världen hittar man alla de kända internationella druvsorterna men det är landets inhemska skattkista av druvsorter som dominerar. De hundratals mindre namnkunniga druvsorterna i kombination med små obskyra vindistrikt kan göra upptäcktsresan svårnavigerad och förvirrande.

Men för den som vågar väntar stora upplevelser.



ITALIENSKA VINKLASSER

Den italienska vinlagen startade på 1960-talet med DOC där man bestämde geografiska gränser, metoder, druvsorter och vinstil. Idag finns det ca 330 DOC och 70 DOCG.

 

  • DOCG - Denominazione di Origine Controllata Garantita
  • DOC - Denominazione di Origine Controllata
  • IGT - Indicazione Geografica Tipica
  • VdT - Vino da tavola
  • Övriga - ex; Super Tuscan


Punkten övriga finns inte utan är endast med för att det kan vara kul att kunna om man stöter på ordet. 


Historia om den italienska vinlagen


Den italienska vinlagen gör dessvärre inte mycket för att bringa ordning i oredan.

På 1960-talet började de traditionella vinerna klassificeras som DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Där slogs geografisk gränser fast, metoder, tillåtna druvsorter och så vidare. Man lagstadgade med andra ord en regional och traditionell vinstil. Idag finns runt 330 DOC.
På 1980-talet ville man lyfta fram att några regioner producerade bättre viner och man plockade ut fem stycken som förärades med beteckningen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Idag uppgår denna grupp till över sjuttio stycken och den utökas hela tiden.


I sann italiensk anda var det några vinmakare som inte fann sig i att begränsas utav gamla traditioner i allmänhet och centralt påbjudna lagar i synnerhet. De ville utforska nya tekniker, stilar och använda sig av icke godkända druvsorter. Dessa pionjärer skapade viner som föll utanför regelverket och därför klassificerades de i den lägsta kategorin: VdT - Vino da Tavola (bordsvin). Dessa stack däremot ut i sin nya moderna stil och fick stor uppmärksamhet. Efterfrågan blev enorm, priserna steg och konsekvensen blev att några av Italiens dyraste och bästa viner var klassade som simpla bordsviner.
Denna trend var som starkast i regionen Toscana och dessa viner kallades inofficiellt för ”Super Tuscans”.

Situationen blev såklart ohållbar och slutligen införde man därför beteckningen IGT (Indicazione Geografica Tipica). Denna klassificering kallas ibland ”lantvin” och betecknar ett område som oftast är större än ett DOC eller DOCG och som har mycket mindre strikta regler och tillåter användandet internationella druvsorter exempelvis. Denna beteckning ger utrymme för innovationer och att göra viner i en mindre traditionell still.



Italien erbjuder något för alla


I Piemonte i nordvästra Italien hittar vi exempelvis ytterligheter som det vita bubblande, lätta och söta Moscato d’Asti och strama, sträva komplexa röda viner av druvan nebbiolo i Barolo och Barbaresco. På den nordöstra sidan finns en stor variation av stilar. Enorma mängder av mousserande Prosecco, vita aromatiska viner av riesling och pinot grigio och spännande Soave, både torr och söt, från vulkanrika jordar. Bardolino och valpolicella är två charmiga röda viner i lätt, mjuk och bärig stil. Valpolicella framställs också av delvis torkade druvor och benämns då Amarone (torr) eller Recioto (söt).


I Toscana hittar vi Chianti som kanske det mest ikoniska italienska vinet. Kvaliteten varierar enormt från mycket enkla, bleka viner till imponerande, komplexa och långlivade viner med beteckningarna ”riserva” och ”classico”. I tungviktsklassen hittar vi också Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino, båda storartade viner med lagringspotential.


I södra delen av Italien finns kanske de mest egensinniga vinerna. Många av druvorna som används här har gamla anor och flera av dem härstammar från det antika Grekland. Från att varit leverantör av stora volymer billigt vin har södra Italien blivit en källa till personliga viner av hög kvalitet. Den mest kända och populära druvan idag är kanske den blå druvan primitivo, mer känd under artistnamnet zinfandel.


För den som väljer att fördjupa sig i Italiens viner blir livet aldrig enformigt.

Artikeln är skriven av

Italienska Vinresors Sommelier

Roger Rosén


Dela artikeln